Биофермите може да губят сертификати заради съседи, които ползват пестициди

Сертификатите на производителите на биопродукция може да бъдат отнемани, ако в конвенционални стопанства, съседни на техните, се използват инсектициди и пестициди. Това е залегнало в предложение на Европейската комисия по новия регламент за биопроизводството, съобщи Марко Шлютер, изпълнителен директор на IFOAM (International Foundation for Organic Agriculture Movements). Ние сме категорично несъгласни с тези намерения, подчерта Шлютер пред десетки биопроизводители и представители на сертифициращи организации по време на тридневния биофорум в Панагюрище, организиран от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) и IFOAM EU.

 „Ние не искаме да има замърсяване в биохраните, но и не желаем да носим отговорност заради чужди грешки, ако спазваме всички правила за биологичното производство„, подчерта Марко Шлютер.

„Винаги става така, че биопроизводителите са виновни – излиза, че конвенционалните производители, които пръскат с препарати и замърсяват продукцията ни или унищожават стотици пчелни семейства, не носят никаква отговорност, нито биват глобявани, а нас искат да ни санкционират“, коментира председателят на БАБ и член на борда на IFOAM Албена Симеонова. Ако ще се борим срещу пестицидите, нека правилата да важат за всички, призова тя.

Според биопроизводителите, винаги може да се намери минимално количество субстанция от пестициди или инсектициди, например при етерично-маслените продукти. В същото време, биопродуктите са 500 пъти по-малко замърсени от конвенционалните, цитира направено в Германия изследване Албена Симеонова. През 2011 г. в Италия е проведено проучване, според което замърсяване не е било открито дори в небиологични продукти.

Според предложението на Европейската комисия, би могло да се въведе минимален праг на замърсяване със забранени вещества. България обаче поддържа позицията за нулева толерантност, т.е. да няма такъв праг, каза Нели Вълева, експерт в дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в МЗХ. В момента разследване се прави на биостопанства, чиято продукция надхвърля ниво на замърсяване със забранени вещества от 0.01%, но това е напълно неофициално. Симеонова припомни, че допустимият праг за замърсяване с ГМО е 0.09% и според нея, ако се борим за чисти биологични храни, минималният праг за ГМО също трябва да бъде премахнат.

 Нели Вълева увери, че при засечено замърсяване на биопродукция ще се отнема сертификатът само за културата, в която са открити остатъчни пестициди или инсектициди. Например, ако имате сертификат за биопроизводство на праскови, круши и сливи и с пестициди са замърсени само прасковите, единствено те ще бъдат извадени от вашия сертификат за биопродукция, даде пример Вълева.

Биопроизводителите предлагат компромисни решения. Според Албена Симеонова, потребителите сами могат да решат дали да купят продукцията на съответния производител на биопродукция.

Членът на УС на БАБ Милен Стоянов е на мнение, че евентуалното замърсяване с пестициди става само в ограничена, съседна на конвенционалното стопанство ивица земя и би трябвало само продукцията, добита от нея, да е под забрана да се продава с етикета „Био“.

Към момента не е ясно и какво ще се случва с биопродукцията, която е замърсена с пестициди от съседни конвенционални стопанства – дали тези плодове и зеленчуци ще се продават с европейското лого „Био“, дали ще се предлагат като конвенционални или към тях ще се прилага друга мярка. Според последното предложение, направено в Съвета на министрите за новия регламент, всяко правителство може да реши че биопроизводителите са нискорискови и че може да бъдат проверявани веднъж на 30 месеца. И ако например в Румъния бъде възприето да е така, а в България остане сегашното изискване за ежегодна проверка, то българските биопроизводители ще бъдат поставени в неравностойно положение. Това е причината нашата страна да предложи да се запази сегашното правило, обясни експертът в дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в МЗХ Нели Вълева. 

По думите на Марко Шлютер, едно от решенията е да се определят граници между стопанствата за био и за конвенционално производство, за да се предотврати замърсяването с хербициди и пестициди. Крайното решение за новия европейски регламент за биопроизводството ще бъде взето от Европейския парламент. До края на годината предстои цялостно изследване на биосектора в Европа, съобщи още по време на дискусиите Марко Шлютер. Той припомни, че амбицията на бранша е биопроизводството на Стария континент да се увеличи с 50%.

Участниците във форума бяха поздравени от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, който припомни, че средствата за биопроизводство в българската ПРСР 2014-2020 са увеличени пет пъти, в сравнение с периода 2007-2013 г. „Отделихме специална мярка за биологичното производство, като общият бюджет за целия програмен период е 151 млн. евро. В инвестиционните мерки залагаме приоритет в тези проекти, които ще се изпълняват и ще бъдат инвестирани в биологичното производство – за тях има допълнителна бонификация“, каза зам.-министър Васил Грудев.

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 

IMG_0316
IMG_9725
IMG_4122
za_korica_lyavo
IMG_9702
IMG_5673
IMG_4141
1 2 3 4 5 6 7
Нагоре